28.8.2008

גוגל מאפשר חיפוש באתרים מתוך תוצאות החיפוש

יישום חדש של גוגל מאפשר לגולשים לבצע חיפוש פנימי באתרים פופולריים, לראשונה מתוך עמוד תוצאות החיפוש. דוגמאות לשירות החדש כבר ניתן למצוא, בינתיים, על חיפושים פופולריים מאוד כגון ויקיפדיה או יוטיוב.

שני צילומי מסך מדגימים את השירות השימושי הזה, שמהווה חידוש נועז-יחסית בתחום החיפוש.


חיפוש באתר ויקיפדיה דרך תוצאות החיפוש של גוגל

חיפוש באתר יוטיוב דרך תוצאות החיפוש של גוגל
השירות החדש מאפשר למנוע חיפוש פופולרי כמו גוגל לדעת טוב יותר מה מחפשים הגולשים בתוך אתרים אחרים, שאינם גוגל. יוטיוב, אמנם, נמצאת בבעלות מלאה של גוגל, אבל כאשר הגולשים מבצעים חיפוש פנימי באתר ויקיפדיה דרך גוגל, מנוע החיפוש הגדול בעולם מקבל מידע מדויק על מה שמעניין אותם באתר זה. במצב העניינים הרגיל, לגוגל אין אפשרות לקבל גישה למידע חסוי זה - וזאת למרות שגוגל מקבל הרבה מאוד חיפושים הכוללים בתוכם את המילה "ויקיפדיה" או "ויקי", המעידים על כך שהגולשים מצפים לבצע חיפוש פנימי בויקיפדיה דרך גוגל.

השאלה המעניינת היא האם הגולשים יודעים כי כל חיפוש שהם מבצעים באתר מסוים דרך עמוד תוצאות החיפוש של גוגל, חושף את השאילתא שלהם בפני אנשי גוגל. שאלה נוספת היא האם גוגל מתכוונים להרחיב את השירות לאתרים נוספים שאינם ברשימת מובילי הרשת, או באתרים נוספים שגוגל אינה בהכרח יודעת אם הגולשים מעוניינים להשתמש בתיבת חיפוש זו או אחרת בתוכם.

בניגוד למה שאפשר לחשוב כאשר רואים תיבה ריקה המציעה חיפוש באתר שאינו גוגל - התוצאות אינן מתקבלות בזמן-אמת מן האתר כפי שהוא מעודכן כעת, אלא מתוך מה שגוגל סרק מתוכו. כך עלול להיווצר מצב שבו הגולש מאמין כי התוצאות שקיבל הן התוצאות שיקבל כאשר ייכנס לאתר ויחפש בעצמו.

השירות צפוי להיתקל בבעיות כאשר יתגלה פער משמעותי בין תוצאות החיפוש שגוגל מציע בתוך אתר מסוים, ובין התוצאות שיציע אותו אתר לגולשים שנכנסו אליו וביצעו חיפוש בפועל. כך, לדוגמה, אם חיפוש באתר ויקיפדיה על ביטוי מסוים יחזיר אוסף מסוים של תוצאות עם מספר מוגבל של ערכים, בעוד חיפוש אמיתי בויקיפדיה יביא מספר גדול של ערכים, הגולשים עשויים להאמין כי השירות של גוגל אינו יעיל.

מעבר לכך שגוגל מנסה שירות חדשני כדי לבדוק אם הוא יצליח בקרב הגולש המודרני, עולה חשד כי גוגל משתמש בכוחו הרב כדי להשאיר את הגולשים זמן רב ככל האפשר בתוכו, ולא להמשיך לגלוש ברשת. רוב הגולשים יצפו כי לאחר שיבצעו חיפוש באתר ויקיפדיה מתוך גוגל, הם יועברו לאתר ויקיפדיה ולא יישארו בגוגל כדי לבצע הקלקה נוספת.

זה מתחבר, למשל, לקמפיין האחרון של פלאפון עם גוגל, שבמסגרתו מציעה חברה סלולרית גישה חופשית לגוגל, כאשר כל הקלקה על תוצאות החיפוש שלו (לאתרים אחרים) מחוייבת בתשלום מלא. המחשבה כאילו גוגל הוא אתר שבו רוצים לשהות, או אתר העומד בזכות עצמו, היא שנויה במחלוקת. אפילו אם מבצעים חיפוש בגוגל כדי לקבל תשובה לשאלה ספציפית או כדי לזכות בהתערבות או ויכוח, עדיין גוגל נתפס בתור צומת-דרכים ולא בתור יעד סופי.

כל מנוע חיפוש שצובר עוצמה רוצה, בשלב מסוים, להשאיר את הגולשים אצלו. כך הוא מצפה לעשות הרבה יותר כסף. במקרה של גוגל, דווקא העובדה שהגולשים לא נשארים אצלו היא מקור כוחו האדיר, בדיוק כפי ששלטי הפרסומת בטיימס סקוור הם היקרים מסוגם בעולם.



אין תגובות:

כל הזכויות שמורות לבלוג חופש החיפוש 2007-2012