9.7.2008

גוגל חושף לראשונה את כמויות החיפושים שלו


מהפיכה שקטה בגוגל: אחרי שנים של חשאיות מוחלטת לגבי נפח החיפושים במנוע החיפוש הגדול בעולם, החליטה גוגל במפתיע לפתוח את הנתונים לטובת המפרסמים הרוכשים מילות מפתח בקישורים ממומנים.

הכלי מאפשר, למשל, לדעת כי החיפושים על "כוכב נולד" בגוגל היו 165 אלף בממוצע חודשי, אך ביוני עלה מספרם ל-368 אלף. בדיקה נוספת מעלה כי נרשמו 1.22 מליון חיפושים בחודש על "וואלה", 823 אלף חיפושים על "נענע", 450 אלף חיפושים בחודש על גוגל באנגלית, 246 אלף חיפושים בחודש על גוגל בעברית, 368 אלף חיפושים בחודש על ynet, שוויון בין רשת, קשת ותפוז (301 אלף), ועוד נתונים.

כל מי שמשתמש בכלי מילות המפתח של גוגל באופן שגרתי, הופתע הבוקר (9 יולי 2008) לגלות כי גוגל שיכללה באופן משמעותי את מגוון הנתונים המוצעים למשתמשים. מלבד נפח חיפוש חודשי ממוצע משוער, המערכת מציעה גם טבלת עמודות ובה נטיות נפח הפרסום לאורך השנה (לפי חודשים), ופירוט על חודש אחד מסוים שבו התרחש שיא החיפושים השנתי.

עד היום, הציגה מערכת מילות המפתח של גוגל את נפח החיפוש הממוצע על ידי מספרים יחסיים, בין אפס לאחד. כאשר מפרסם רצה לדעת כמה חיפושים בגוגל מתבצעים על ביטוי מסוים, הוא יכול היה רק לדעת אם הביטוי הזה פופולרי ביחס לאחרים באותו תחום, ולא יותר מזה. חלק מן המפרסמים לא אהבו את המספרים היחסיים האלו, ודרשו לראות נתונים נומינליים. עכשיו כל הקלפים פתוחים על השולחן.


אימפריה של סטטיסטיקות
ממש לפני מספר שבועות הושק גוגל טרנדס לאתרים, כלי סטטיסטי מצוין המספק רייטינג מדויק לאתרים בינוניים וקטנים, כמו גם תובנות בסיסיות לגבי חיפושים דומים, אתרים דומים והתפלגות גולשים לפי מדינות. עכשיו, כאשר כלי מילות המפתח מספק מספרים חד-משמעיים, נראה שגוגל ממצבת את עצמה בתור "הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה של האינטרנט".

לאור החזון של גוגל (להפוך את המידע בעולם לנגיש) זה הגיוני לתת לגולשים כלי סטטיסטי מדויק על החיפושים שהם בעצמם עושים בגוגל. זה נכון שבעתיים לאחר העסקה האחרונה שבה רכשה גוגל את חברת דאבל-קליק, צעד שאותת בבירור על כוונה להשתלט על כל שוק הפרסום באינטרנט.

השאלה היחידה שנותרה פתוחה, למעשה, היא - למה רק עכשיו? אם גוגל ידע במשך כל השנים הללו את כמות החיפושים היומית, החודשית והשנתית המתבצעת בכל מדינה ושפה, מדוע סירב לחשוף את הנתונים בפני המפרסמים? בדיעבד, נראית מדיניות החשאיות של גוגל חסרת ביסוס, כמעט גחמנית.

עד היום, מאות אלפי מפרסמים בגוגל נאלצו להתמודד עם מנוע חיפוש שמסתיר מן המשקיעים שלו את הנתון החשוב ביותר: רייטינג. זה לא נשמע הגיוני, אם גוגל היא חברה שמתפרנסת מפרסום. ייתכן שגוגל עושה את כל המאמצים כדי להשביע את רצונם של המפרסמים, גדולים כקטנים. ייתכן גם שהיתה התנגדות פנים-ארגונית בחשיפת נתונים רגישים שכאלו בפני הציבור הרחב.


זה לא שהמתחרים ישבו בשקט; יאהו, לדוגמה, הפעיל במשך שנים כלי פשוט שבו הופיעו מספרים לצד ביטויי חיפוש פופולריים בחודש הקודם. הכלי של גוגל משוכלל ומדויק בהרבה מזה שהיה ליאהו (ואמור לחזור בקרוב, בגרסה מחודשת). ייתכן שהשידרוג בכלי מילות המפתח של גוגל נועד לתת מענה אפקטיבי לקראת הכלי החדש של יאהו.

ניתוחים בצד, השידרוג האחרון בכלי מילות המפתח הוא אחד המשמעותיים ביותר שהציגה גוגל למפרסמים שלה, וגם למשתמשים שלה. רק קצת חבל שהוא הגיע באיחור קל של שמונה שנים.



אין תגובות:

כל הזכויות שמורות לבלוג חופש החיפוש 2007-2012