6.2.2007

מי מקשר אליך? שאל את גוגל ותדע

[פורסם במקור ב-6/2/07]


כלי חדש של גוגל מאפשר לבעלי אתרים לדעת מי מקשר אליהם, לאיזה עמוד, ואיך גוגל עוקב אחרי הקישורים הללו - צעד חשוב נוסף בדרך למיפוי טוב יותר של הקישוריות ברשת

שנתיים לאחר פרסום פוסט זה, הוא עודכן: מישהו מקשר אלייך?

אנשי גוגל הודיעו השבוע כי סוף-סוף ניתן לדעת מי מקשר אליך - ואיך, באמצעות פיתוח חדש שממוקם כעת תחת שירות "וומבסטר טולס".


מדובר בכלי חיוני ויעיל במיוחד למי שמפעיל אתר פופולרי ברשת, מכיוון שהוא חושף בפני בעל האתר את מערכת הקשרים הסמויה והגלויה בינו ובין אתרים אחרים. כוח המיחשוב העצום של שרתי גוגל איפשר לחברה לאגור את המידע המורכב הזה ולהוציאו החוצה, לטובת אלו המעוניינים לשפר את מצבם בגוגל. הכלי מאפשר גם לבדוק קישורים פנימיים בתוך האתר שלך, כדי שגם בעל האתר יידע להעריך את הדגשים שהוא-עצמו נותן לחלק מן הדפים שלו.

עד עכשיו, נאלצו בעלי אתרים להסתפק בבדיקה שטחית מצבם בגוגל דרך האופרטור "link:", שהביא תוצאות בלתי-אמינות. רבים פנו לכלי טוב יותר - יאהו סייט אקספלורר - שנתן שיקוף אמין יותר של מצב הקישוריות עבור כל אתר ואתר ברשת. עם זאת, ניתוח הקישורים של יאהו היה ונותר שטחי, כיוון שהוא לא סיפק מידע ממוקד על קישורים לדפים מסוימים בכל אתר.


מגבלות והסתייגויות
על פי הבלוג של מאט קאטס, המערכת עדיין לא מציגה את כל הקישורים שגוגל יודע עליהם, לגבי כל אתר ואתר. כמו כן, חשוב להדגיש כי חלק מהקישורים המופיעים בניתוח (שאותו ניתן להוריד כטבלת אקסל למחשב) כלל אינם נחשבים כ"איכותיים" בעיני גוגל. במילים אחרות, רשימת הקישורים הנכנסים (backlinks) עוזרת לבעל אתר להבין מי מקשר אליו, אבל לא בהכרח לדעת איזה קישור הוא איכותי ובעל-השפעה בעיני גוגל, ואיזה קישור הוא חסר-משקל בעיני גוגל.

יש הטוענים (למשל, בן פינס) שתאריך הסריקה האחרונה הוא אינדיקטור טוב לחשיבותו של קישור ע"פ גוגל: קישור שמזמן לא נסרק הוא כנראה חסר חשיבות, בעוד קישור שנסרק בתדירות גבוהה מגיע, ככל הנראה, מאתר איכותי. אך אין אישור רשמי לטענה זאת מטעם אנשי גוגל.

כדי להפעיל את המערכת ולהתחיל לנתח את הקישורים, יש צורך לבצע אימות בסיסי (וריפיקציה) כדי שגוגל יידע שמבקש המידע הוא-הוא בעל האתר. במילים אחרות, אתה צריך להכניס קוד קטן לעמוד הבית או להעלות קובץ עם שם ספציפי לשרתי האתר, לפי דרישת גוגל. זיהוי בעל האתר ע"י גוגל מבטיח שנתונים סודיים-לכאורה על האתר שלך לא יהיו חשופים למתחרים או לגולשים עם כוונות זדוניות.

לדעתי  מדובר באחד הכלים החשובים ביותר שהוציא גוגל בשנים האחרונות עבור בעלי אתרים. לא רק שהוא עוקף את כל מתחריו, אלא שהוא פוגע בדיוק במטרה: מכיוון שהאלגוריתמים של גוגל מאוד ממוקדים בניתוח רב-מימדי, מעמיק ומורכב של קישוריות באינטרנט, כל בעל אתר שיידע לנתח כהלכה את מצב הקישוריות שלו יוכל לשפר את מצבו בגוגל בטווח הבינוני והארוך.


יש מקום לשיפור
מיון כתובות על פי כמות קישורים, למשל, יכול לייעל את תהליך הניתוח, בלי להזדקק למיון באמצעות אקסל. גם מיון כתובות על פי תאריך יכול לסייע למי שמאמין שתדירות הסריקה של גוגל קשורה באופן ישיר לאיכות העמוד ע"פ גוגל. בנוסף, מיון על פי אתרים המקשרים אלייך יכול להיות שימושי כדי לדעת מאיפה מגיעים רוב הקישורים, בלי קשר לאיכות וחשיבות האתרים המקשרים.

 לא תזיק גם אפשרות להפיק גרפים נוחים, כדי להמחיש בצורה חזותית את כמויות הקישורים, המקשרים המרכזיים ואולי אף את חשיבותם היחסית. כמו כן, אולי חשוב שגוגל יבהיר (פעם אחת ולתמיד) אילו קישורים הם קריטיים, אילו קישורים הם מועילים, ואילו קישורים הם זניחים. למשל, קישורי נופולו, שלהם גוגל נותן משקל אפס, כרגע מופיעים במערכת בתור קישורים חיצוניים רגילים. זאת למרות שמבחינת בעל האתר, הם אמנם מזרימים תנועה אבל אינם משפרים כלל את הדירוג ("ראנקינג") של גוגל. בקיצור,למהנדסי גוגל יש עוד הרבה עבודה.


מילה אחרונה על ניתוח קישורים
חשוב לזכור כי נוסחת ההצלחה של גוגל, זו שגרמה לכל מחפשי העולם להבין שהוא עלה על משהו גאוני - היא ניתוח קישורים חכם. בעזרת מיפוי יחסי הקישוריות בין אתרים באינטרנט, הצליחו אנשי גוגל לנתח את הפוליטיקה של הרשת: מי מקושר? מי לא מקושר? מי מצליח למשוך תשומת לב? מי עושה גלים? מי ממגנט אליו גולשים? ומי נשאר אלמוני? ניתוח קישורים באמצעות נוסחאות מתמטיות סבוכות מצליח לעשות סדר בבלגן הדיגיטלי. לכן כלים חשובים כמו זה שהוציא גוגל נותנים גם לבעלי האתרים הזדמנות ללמוד קצת על יחסי הכוח בין אתרים באינטרנט.

אין תגובות:

כל הזכויות שמורות לבלוג חופש החיפוש 2007-2012