1.2.2009

הקורס "שיווק במנועי חיפוש" של המכללה למנהל

הודעה חדשה לעיתונות מבשרת כי בית הספר למינהל עסקים של המסלול האקדמי המכללה למינהל ישיק בסמסטר ב' קורס חדש, בנושא "שיווק במנועי חיפוש", במסגרת ההתמחות בשיווק ופרסום לתלמידי תואר ראשון.

במסגרת ההודעה לעיתונות שיצאה מטעם חברת קידום האתרים Golinks נכתב בין השאר כי בסיום הקורס "יוכלו הסטודנטים לעבור את בחינת ההסמכה של Google המעניקה Google AdWords Advertising Professional, הסמכה המאפשרת לנהל קמפיינים במערכת הפרסום Google AdWords".

כותבי ההודעה הגדילו לעשות כאשר כתבו כי "זהו קורס ראשון מסוגו בקרב המוסדות האקדמיים המעניק הסמכה מסוג זה".

יש בעיה עם המסר העולה מן ההודעה לעיתונות הזו, כיוון שהוא פשוט לא נכון.

ראשית, הבחינה העיונית של גוגל, לכשעצמה, אינה מעניקה תואר מקצוען פרסום מוסמך. הבחינה נקראת "מבחן מקצועני הפרסום של Google", והיא אינה בחינת הסמכה כלל וכלל.

כדי להיקרא "מקצוען פרסום מוסמך" יש לענות על דרישות נוספות של גוגל, כגון הקמת מרכז לקוחות (mcc), ניהול חשבון פעיל אחד לפחות במשך 90 יום רצופים, והחשוב מכל - לצבור ולקיים הוצאה חודשית של 1,000 דולר ברבעון. כך נכתב במפורש באתר גוגל. למעשה, מה שיפריד בין רוב הסטודנטים של המסלול האקדמי ובין הסמכה אמיתית הוא סכום "קטן" של 3,000 דולר לפחות, שישולם כמובן ל"גוגל" ולא למכללה למנהל.

כדי לרכך, או אולי לסתור את הרושם שנוצר מתוך החלק הראשון של ההודעה לעיתונות, מצוטט מר אדיר רגב, מנהל חברת קידום האתרים גולינקס, כאומר ש"הסטודנטים שיעמדו בדרישות המחמירות של הקורס יהפכו למקצועני מנועי חיפוש לאו דווקא מהצד של נותני השירות אלא גם מהצד של הלקוחות". הניסוח של רגב רק מבלבל את הקוראים עוד יותר.

לכן יש להדגיש את המשמעות האמיתית של הקורס: הסטודנטים של המסלול האקדמי במכללה למינהל, שיקחו את הקורס "שיווק במנועי חיפוש", לא יזכו להיות מקצועני פרסום מוסמכים של גוגל בזכות הקורס בלבד. הם אולי יהפכו ללקוחות חכמים יותר, או מקצועיים יותר ברמת הידע התיאורטי - אך הסמכה אמיתית הם לא יקבלו מן הקורס.

כאמור - כדי להיות מקצוען פרסום מוסמך לא מספיק לעבור את מבחן ה"תיאוריה" של גוגל - צריך גם לעבור טסט אמיתי, על "רכב" אמיתי (קמפיין מסחרי), עם "טסטר" אמיתי - שהוא למעשה לקוח משלם. המסלול האקדמי המכללה למינהל אינו מעניק "רשיון נהיגה" על מערכת הפרסום של גוגל - אלא לכל היותר מכין את הסטודנטים שלו למבחן התיאוריה.

היה אפשר לצפות מאדם מכובד כמו פרופ' אורן קפלן, כי יבהיר את נושא ההסמכה ואת מהות התואר "מקצוען פרסום מוסמך" של גוגל. אמנם ההודעה לעיתונות שיצאה מטעם חברת Golinks לא יצאה מטעם המסלול האקדמי, אך מכיוון שפרופ' קפלן מצוטט בהודעה, הוא היה צריך לאשר את הנוסח שלה ולמנוע אי-בהירויות.

זה יפה שמוסד אקדמי מכובד כמו המסלול האקדמי של המכללה למינהל פותח קורס שיווק במנועי חיפוש - אבל אין זה ראוי שהסטודנטים יקבלו את הרושם הלא-נכון לגבי מהות ההסמכה שהם מקבלים, כאשר הם באים להירשם לקורס. לא הייתי אומר שמדובר בהטעייה בוטה, אבל המידע שנמסר בתקשורת אינו מדויק.


2 תגובות:

אנונימי אמר/ה...

לא שזה מאד מפתיע, אגב. חלק גדול מהקורסים שיש בתחום האינטרנט מטעים מאד את הסטודנטים הפוטנציאליים. דוגמאות כמובן לא חסר - קורסים ללימוד 'בניית אתרי אינטרנט' שיש כמעט בכל מכללה או קורסים ללימוד שיווק וקידום אתרים. כאשר ברור לכל מי שמבין שבקורסים האלו נותנים מעט מאד כלים לעבודה מקצועית באמת ורק מיעוט שבמיעוט מאלו שיסיימו את הקורסים יעבדו בתחום.

דרור יהב אמר/ה...

לא מבין למה מוסד אקדמי צריך לפתוח קורס בשיווק באינטרנט. יש אקדמיה שאמורה לאפשר מחקר ולימוד טהור, ויש אלפי מוסדות אחרים שאמורים לעסוק בכל השאר.
אז בואו אני אגיד לכם למה. כי האקדמיה בישראל היא כבר לא אקדמיה אלא מוסד כלכלי, שמכניס לעצמו כמה שיותר כסף מהצד, במקום להתנהג כראוי למוסד אקדמי.

כל הזכויות שמורות לבלוג חופש החיפוש 2007-2012